Cum acceleram rezolvarea daunelor auto
Cum s-a schimbat in timp procesul de gestionare a daunelor auto, digitalizare, statistici privind daunele auto, precum si serviciile oferite de companie sunt principalele subiecte ce vor fi dezbatute marti, 5 aprilie a.c., cu Aurel IVAN, Country Manager, AUDATEX, in cadrul emisiunii Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania.
In 2021, despagubirile brute platite de catre societatile de asigurare au fost de circa 7,6 miliarde de lei (in crestere fata de 2020, cand au fost de circa 6,93 miliarde lei – n.red.), potrivit declaratiilor facute recent de Valentin IONESCU, Presedinte al ISF si director al Directiei Generale de Asigurari din cadrul ASF.
Asigurarile auto – RCA si CASCO – detin cea mai mare pondere din totalul despagubirilor platite de asiguratori. De asemenea, in ultimii ani s-a observat o crestere ingrijoratoare in ceea ce priveste rata combinata a daunei pe aceste tipuri de polite, care depasea 130% pe clasa 10 (RCA + CMR) si 120% pe clasa 3 (CASCO), la finalul primelor 9 luni din 2021.
Amintim si faptul ca tara noastra se mentine pe unul dintre locurile fruntase in Europa la capitolul accidente soldate cu pagube materiale si/sau vatamari corporale despagubite in baza politelor RCA. Astfel, frecventa daunelor RCA in Romania, adica raportul dintre numarul daunelor si cel al politelor emise, este una dintre cele mai ridicate la nivel european, potrivit datelor colectate de UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare – Reasigurare de la mai multe asociatii nationale ale asiguratorilor din Europa.
Spre exemplu, in Romania, frecventa medie a daunelor se situeaza la circa 6%, conform celor mai recente date furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Acest lucru inseamna ca, in tara noastra, in fiecare an, din fiecare 100 de masini inmatriculate, cel putin 6 produc accidente in trafic soldate cu pagube materiale sau vatamari corporale si decese – un numar foarte mare fata de alte tari. Comparativ, Germania inregistra la finalul anului 2020 o frecventa a daunelor de 4,4%, Italia 4,2%, Bulgaria 3,82%, Polonia 3,69%, Slovacia 3,35%, Cehia 2,73% si Finlanda 1,8%.
Articol preluat: https://bit.ly/38GwYlX