Ghidul despăgubirii 
Sunteți victima unui accident? 

Cineva drag dumneavoastră a decedat în urma unui eveniment rutier? 

Citiți cu atenție ceea ce am scris în paginile acestui site. Veți găsi informații de o bună calitate, scrise de specialiștii noștri din departamentele juridic, tehnic, medical, kineto-terapeutic, psihologic, etc. Totuși, din considerente de spațiu și pentru că fiecare caz în parte este diferit, nu ezitați sa ne contactați pentru informații suplimentare. Nu vă costă nimic. Sau aproape nimic, dacă ținem cont de costul convorbirii telefonice (tarif normal). Ori vă sunăm noi dacă ne lasați datele de contact. În cele ce urmează, vom schița pentru dumneavoastră un fel de ghid al despăgubirii, pentru o mai bună înțelegere a etapelor ce vor trebui parcurse. Imaginați-vă pentru câteva minute că sunteți clientul nostru și haideți să vedem ce presupune obținerea unei despăgubiri.

Contactarea

Ne sunați la 0761.333.876 (tarif normal) sau ne lăsați datele de contact pe adresa noastră office@dumasig.ro. Vă vom contacta și vă vom adresa câteva întrebări referitoare la accident și la urmările acestuia. Evident, vom răspunde și întrebărilor dumneavoastră. De comun acord, vom stabili o întâlnire la biroul societății noastre sau, dacă starea de sănătate nu vă permite, un consilier se va deplasa, gratuit, la domiciliu (spital, după caz. Oriunde în țară). Preferăm ca la aceste întâlniri să participe câți mai mulți membri ai familiei, pentru că, în acest fel sunt puse mai multe întrebări și toată lumea este lămurită.

Alcătuirea dosarului

Dacă am ajuns în această etapă, înseamnă că sunteți, deja, clientul nostru și începem constituirea dosarului dumneavoastră. Fiecare dintre specialiștii noștri își va spune opinia cu privire la vătămarea pe care ați suferit-o. Avocații vor discuta cu dumneavoastră, vor studia dosarul la poliție, vă vor însoți și asista la declarații, vor stabili obiectivele expertizelor ce se impun în cauză. Veți primi o trimitere către Serviciul de Medicină Legală (SML sau INML). În măsura posibilitaților, veți merge însoțiți de către un reprezentant al societății noastre. Vi se va elibera certificatul de expertiză medico-legală. Dacă vom considera necesar, veți putea beneficia de o opinie medicală separată, oferită de medicii cu care noi colaborăm, în specializările: ortopedie, neurologie, recuperare medicală, etc.

Conform noului Cod Penal, dacă în concluziile certificatului de expertiză medico-legală numărul de zile de îngrijiri medicale necesar pentru vindecare este de până la 90 inclusiv și nu a fost pusă viața în pericol, sau nu a rezultat pierderea vreunui organ sau infirmitate, ori nu s-a constatat un avort post-traumatic, atunci se va dispune neînceperea urmăririi penale (NUP). Chiar dacă nu va exista un dosar penal împotriva celui vinovat de producerea accidentului caruia i-ați fost victimă, nu înseamnă că nu veți fi despagubit. În continuare păstrați acest drept. În majoritatea cazurilor, fie că sunt sau nu dosare penale, vor trebui dispuse expertize tehnice pentru a se stabili vinovăția și pentru a se corela leziunile cu dinamica producerii accidentului. Pentru situațiile incerte sau cu o complexitate ridicată, vom apela la serviciile experților noștri consilieri.

Negocierea

Cu dosarul bine alcătuit, fără a scăpa din vedere nici un amănunt, vom solicita societății de asigurare despăgubirile. Putem întâlni două situații:
a)   Societatea de asigurări, în urma negocierilor purtate, va face o ofertă de despăgubire corectă. În acest caz va fi semnată o tranzacție și va fi încasată despăgubirea. Din experiență vă spunem că o asemenea situație este rar întâlnită.
b)   Societatea de asigurări nu va face nici o ofertă sau, dacă o va face, va fi una nesatisfăcătoare. Atunci ne vom adresa instanței de judecată civile competente.

Judecata

Dacă va exista un dosar penal (un număr de zile de ingrijire medicală de 91 și peste, sau mai mic de 90 de zile dar a fost pusă viața în pericol sau au rezultat pierderea vre-unui organ sau infirmitate, ori s-a constatat un avort post-traumatic) dosarul va ajunge la o instanță penală, unde ne vom constitui ca parte civilă. Nu va trebui platită taxă de timbru. Dacă nu, dosarul va fi înaintat instanței civile competente. Va trebui plătită, firește, taxa de timbru judiciar, proporțională cu despăgubirea solicitată. Nu aveți nici un motiv să vă îngrijorați. O vom plăti noi pentru dumneavoastră.

În ambele cazuri, dosarul va fi judecat pe fond, la judecătorie sau la tribunal, se vor administra probele (înscrisuri, martori etc) iar judecătorul (completul de judecată) va emite o hotărâre judecătorească / decizie. După ce acea hotărâre/decizie va fi redactată, dosarul va fi transferat pentr a fi judecat de către o instanță superioară în funcție de calificare (apel sau recurs, la Curtea de Apel sau la Înalta Curte de Casație și Justiție). După ce se va judeca și la instanța superioară (unu-două termene), vom putea ști valoarea finală a despăgubirilor. Pot apărea trei situații, anume instanța superioară să mențină, sa reducă sau să majoreze despăgubirile acordate de către prima instanță.

Încasarea despăgubirii

Teoretic, greul a trecut. Vom solicita societătii de asigurare sa platească despagubirea. Și în această etapă putem întâlni două situații:
a)   Societatea plătește la simpla notificare într-un termen rezonabil (10 zile lucrătoare) sau
b)   Societatea nu plătește la simpla notificare caz în care ne adresăm unui executor judecătoresc pentru a executa silit societatea de asigurări. Evident, onorariul de executare va fi suportat tot de către societatea noastră.

Important!
Costurile serviciilor avocaților, opiniile medicilor colaboratori, expertizele medico-legale și tehnice, deplasările și consultanța specialiștilor sunt incluse în onorariul de succes. Nu vă vom solicita nici măcar un leu în avans.

Știm că nu am răspuns tuturor întrebărilor.

De aceea vă rugăm să ne contactați și să ne adresați toate întrebările ridicate de către acest nefericit accident.